torstai 5. syyskuuta 2013

Mikä toko, missä on, milloin, mitä tehdään?

Ajattelin nyt vähän selventää vielä tätä meidän harrastamista, olen ehkä hieman epäselvästi kertonut asiasta. Esitän itselleni kysymyksiä, toivottavasti nyt saa enemmän selkoa.

Mikä toko?
Toko on lyhenne tottelevaisuuskoulutuksesta. "Tottelevaisuuskoulutuksen eli toko-koulutuksen tavoitteena on opettaa koiralle miellyttävää ja 
hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Tokokokeissa testataan koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiralle 
opetetun koulutuksen tasoa erilaisissa tehtävissä.
Missä ryhmä kokoontuu?
Hämeenkyrössä. Ryhmää voi pyytää myös jollekkin muulle paikkakunnalle, joka on Hämeenkyrön lähellä, esimerkiksi ajattelin Nokialle joskus järjestää tuon ryhmän kautta samanlaista toimintaa.
Kuinka usein ryhmä kokoontuu?
Ryhmä kokoontuu facebookin kautta sovittuun aikaan. Joskus kerran viikkoon, joskus muutaman kerran viikossa tai harvemmin. Yritämme olla aktiivisia.
Kuinka monta koiraa ryhmään mahtuu? 
Tälle ei ole määritetty rajaa. Jokainen saa itse päätellä onko kokoontuvien koirakkojen määrä itselleen sopiva.
Tarvitseeko koiran osata jotain kun tulee treenaamaan?
Ei. Kaikki saavat harjoitella omaan tahtiin ja mitä haluavat. Ikärajaakaan ei ole.
Treenaatteko muutakin kuin tokoa?
Sekään ei ole kiveen kirjoitettu. Jos joku haluaa voimme myös pitää näyttelyharjoituksia alkuun. Näin teimme esimerkiksi tänään.
Kuinka monta henkilöä treeneissä yleensä käy?
Olen itse käynyt n. 5 kertaa, en osaa oikeastaan yleistää. Näillä kerroilla koirakkoja on ollut yleensä 4-7. Melkeinpä jokaisella kerralla oman koirani sisarusten paikalliset omistajat ovat olleet mukana. Esim. tänään meitä oli vain sisaruskoirien omistajia. 5kpl. Mukaan  saa silti muutkin tulla!
Onko ryhmällä kouluttajaa tai ohjaajaa?
Ei. Yleensä käytäntö on ollut sellainen, että aluksi tehdään jotain yhteistä esimerkiksi ohitusharjoituksia, koirakkopujottelua tai maahanmenoa ryhmässä. Tämän jälkeen yksilösuorituksia, jolloin muut neuvovat jos ohjaajaa joku askarruttaa. Kaikki auttavat toisiaan ja tekevät pyynnöstä esim. henkilöryhmän jos joku haluaa sitä harjoitella. Joku saattaa myös ottaa harjoittelevan koirakon häiriöksi ohjaajan pyynnöstä koiran pyörimään ympärille.
Kauanko ryhmä treenaa?
Tähänkään ei ole määrättyä aikaa. Niin kauan kuin porukka jaksaa/haluaa. Yleensä sitä kauemmin kestää mitä enemmän koirakkoja on. Yleensä 1-1,5h tai enemmän.
Mitä koirasi osaa?
Ei mitään sataprosenttisesti. Kuitenkin osaa peruskäskyt, istu, maahan, tänne. Tästä me lähdettiin.
Mitä koirasi ei osaa, missä tarvitsee kehittyä?
Ollaan harjoiteltu kertaalleen kaikkea, mutta mitään ei olla vielä opittu pomminvarmasti. Seuraaminen menee melko mallikkaasti, pientä hiomista tarvitsee kun saattaa edistää tai seurata liian kaukana. Luoksetulo ollaan jouduttu opettelemaan uudestaan, koiran pitää istua eteen kun on ohjaajan luona jne. Myöskin täyskäännökset vasemmalle oli ihan uusi asia, nyt sujuu kuitenkin jo ihan ok, tämäkin pitäisi tehdä tiiviimmin!
Onko ryhmällä jotain tavoitteita?
Kaikilla on omat tavoitteensa, joku tähtää tokokokeisiin, joku ihan vain kotitottelevaisuuteen tai parempaan yhteistyöhön. Itselleni olen asettanut tavoitteeksi BH-kokeen ensikesälle.


Kysy lisää, jos joku vielä mietityttään!

"Seuraa" (c) Rea S.
ps. lisää kuvia täällä!

1 kommentti: